2014. június 23., hétfő

Esti Mese: Nelly, az elefént, akinek mind a négy lába a földig ér

Egyszer, valahol a messzi délvidéken élt a Százholdas pagonyban Micimackó. De ez a mese most nem róla szól, mert Nelly, a négylábú elefánt sokkal olcsóbban elvállalta a főszerepet, meg nem is iszik annyit, mint az az ostoba medve. Egy szép napon, mikor hajnalodott, kiugrott az ágyból Nelly, de akkor döbbent rá, hogy ő egy 5 tonnás elefánt, és az 5 tonnás elefántok nem szoktak csak úgy ugrálni, mert marha nehezek. Felült az ágya szélére, levette a hálósapkáját és a hegesztőszemüvegét, majd fingott egyet. Felvette a Malackából készült sportmamuszát, és elindult a fürdőszoba felé. Odabent egy akkora kábelt fektetett, hogy utána 4 napra eldugult a lefolyó. Utána a tükör előtt megmosta a fogsorát, modern kalcium tartalmú fogkrémmel, majd kiszedte az orrából az éjszaka összegyűlt zöldes színű szerves anyagokat. Felvette a rózsamintás kertésznadrágját, és kiballagott a nappaliba. Nelly egy nagyon lusta 5 tonnás elefánt volt, és nem volt kedve rendben tartani a dolgait. Elhatározta, hogy megkeresi azt a könyvet, amelyet még az ükapjától örökölt, és abban van a család évek alatt felhalmozott bölcsessége. A szoba tele volt sörös üvegekkel, banánhéjakkal, és persze ürülékkel is, mert Nelly egy lusta elefánt volt, és néha nem volt kedve kimenni a vécére, amikor a kedvenc román-dakota sorozatát nézte a televízióban. A lomokon keresztül átmászott a mosatlan edények halmazán, majd megkerülte a Lenin-szobrot, és átlépett a kitömött Nyuszi fölött, hogy eljusson a könyvespolcig. Hosszasan nézegette a könyveket, kereste az ükapja bölcsességeit tartalmazó kötetet. Nagyapja, aki úgy halt meg, hogy meg akarta enni Micimackót, és bekiabált a barlangba, de nem ő jött ki, hanem a pesti gyorsvonat, különösen nagy becsben tartotta ezt a könyvet. Véletlenül belelépett a nagyapja által használt ágytálba, és ekkor elege lett a felfordulásból.
- Már pedig itt akkor is rend lesz! – kiáltotta, és berúgta a szart az ágy alá.
Nekilátott az üres üvegek és az egyéb jellegű, feleslegessé vált hulladékok eltakarításának. Egész nap járkált a nappali szobája és Micimackó lakása között, ugyanis jobb ötlete nem volt, hogy hová tehetné ezt a rengeteg szemetet. Estére teljesen kitakarította a szobáját, és megtalálta a rég elveszettnek hitt, alig használt, kedvenc pelenkáját. Odament a könyvespolchoz, és elkezdte felolvasni egyesével a könyvek címeit, hátha megtalálja az elveszett bölcsességeket: Híres magyar szobafestők, 2. kötet; Lenin elvtárs beszédei; vadállatos kifestőkönyv; Idealista gondolatok Szergej Kurnyikova reneszánsz verseiben; Terroristák kézikönyve; Nagypapa bölcsességei az elefánt családnak; Micimackó kalandjai; Ufó magazin; illetve Hogyan horgásszunk vállról indítható rakétákkal. Átolvasta kétszer is a címeket, de nem találta meg a keresett könyvet. Bánatában telesírta a bilit, majd kikaparta a csipákat a szeméből, és mérgében kipolírozott három Trabantot. Elgondolkozott az élet értelmén, de mindig összekavarodott, és inkább kiment az erdőbe hangyát szedni. Hét nap és hét éjszaka szedte a hangyákat, majd rájött, hogy nem minden arany, ami réz. Megvilágosodva tért vissza a szobájába, és írt egy 650 oldalas könyvet a csuklós buszok kerékbilincs-talpcsavarjának megreszelési eljárásairól. Ezután elálmosodott, levett egy könyvet a polcról, és felolvasta a házipatkányainak esti meseként:
- Nagypapa bölcsességei az elefánt családnak. Írta Nelly ükapja. Kedves agyzsugorodott utódjaim! Ha nem vagytok képesek megőrizni ezt a bölcsességet az utódjaitok számára, akkor hatalmas átok sújtja majd az egész nemzedéketeket, ugyanis eljön a gonosz, egy Lajcsi nevű lakodalmas nótákat éneklő ember formájában, és mindig őt kell majd hallgatnotok! Tehát a bölcsességem: Mindig gondold meg, hogy mit teszel, mert lehet, hogy ez lesz az utolsó döntésed!
Nelly szépen visszatette a könyvet a helyére, majd felvette a Tigris-csíkos pizsamáját, böfögött egyet, majd csalódottan lefeküdt aludni. Sajnálta, hogy nem találta meg a könyvet, amit annyira keresett, és így nem tudhatja meg az ükapja bölcs gondolatait sem. Szomorúan elaludt, és arról álmodott, hogy majd egyszer feltaláló lesz, és megtervezi a hernyómozgásokkal haladó villamost vagy a fára mászó atomreaktort. Álmában ő is összegyűjtötte bölcsességeit, és azon töprengett, hogy a gyermekei majd mennyire tisztelik érte, ahogyan ő is tiszteli az ükapját. Addig aludt, amíg egyszer csak felkelt, és ismét nekilátott megkeresni a bölcsességeket tartalmazó kötetet, de ismét hiába. Aki nem hiszi, az nyaljon sót!



Írta: Pálmester 2004

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése